پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)
مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاعرسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشمانداز 20 ساله کشور و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامهریزی برنامههای روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..
شماره تماس: 0743337251
مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل
سردبیر : سیده سحر حسینی
کارشناس مسئول پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر بیمارستان شهید رجایی گچساران، گفت: بیماری های مشترک بین انسان و دام بیماری هایی هستند که عامل بیماری در درجه اول، در حیوان ایجاد بیماری کرده و سپس انسان به طور اتفاقی در معرض ابتلا به آن قرار می گیرد.
کارشناس مسئول پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر بیمارستان شهید رجایی گچساران، گفت: بیماری های مشترک بین انسان و دام بیماری هایی هستند که عامل بیماری در درجه اول، در حیوان ایجاد بیماری کرده و سپس انسان به طور اتفاقی در معرض ابتلا به آن قرار می گیرد.
به گزارش روابط عمومی بیمارستان شهید رجایی گچساران، لیلا احمدی احمدی افزود: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی از میان یک هزار و 709 عامل بیماری زا، 832 عامل از حیوانات به انسان منتقل می شوند.
وی ادامه داد: بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان مانند؛ سالک، کیست هیداتیک، تب مالت، هاری و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از مشکلات اصلی و عمده بهداشتی ایران هستند که سالهاست به صورت یک معضل، منابع انسانی و مالی کشور را به خود اختصاص داده است.
وی اضافه کرد: این بیماری ها گاهی در استان های مختلف به صورت بحران جدی و در قالب بیماری های نوپدید و باز پدید خود را آشکار می سازند.
سالک یک بیماری پوستی طولانی مدت
احمدی در ادامه با اشاره به مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوان، ابراز داشت: سالک یک بیماری پوستی طولانی مدت، بدون درد و تب و قابل انتقال بین انسان و تعدادی از حیوانات و جوندگان مثل موش صحرایی و سگ است.
وی اظهار داشت: عامل بیماری سالک، انگل بسیار کوچک تک سلولی است که در زخم های پوستی ناشی از این بیماری وجود دارد.
کارشناس مسئول پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر بیمارستان شهید رجایی گچساران، گفت: سالک از طریق نیش پشه خاکی به انسان و حیوانات منتقل می شود، هنگام خون خواری پشه از زخم های سالک در انسان، جوندگان یا سگ، انگل به داخل بدن پشه خاکی وارد شده و با نیش پشه آلوده بیماری به انسان منتقل می شود.
وی یادآور شد: پوشاندن زخم سالک با گاز استریل، جلوگیری از گزش پشه خاکی با استفاده از لباس مناسب، نصب توری در و پنجره، خودداری از انباشتن هر گونه مواد زائد و کودهای حیوانی داخل یا خارج از منازل و جمع آوری و دفع صحیح زباله از جمله راه های پیشگیری و درمان بیماری سالک است.
احمدی ابراز داشت: مرمت و ترمیم حفره ها و شکاف دیوارها، تخریب، صاف و مسطح کردن اماکن مخروبه، مبارزه با جوندگان از طریق صاف کردن پستی و بلندی ها و لانه کوبی و طعمه گذاری و معدوم ساختن سگ های ولگرد از دیگر راه های پیشگیری از این بیماری است.
کیست هیداتیک، بیماری های انگلی مشترک انسان و دام
وی با بیان اینکه کیست هیداتیک از دیگر بیماری های انگلی مشترک انسان و دام است، گفت: انسان و دام در اثر خوردن تخم نوعی انگل که در مدفوع سگ بیمار وجود دارد بدان مبتلا می شوند.
وی اظهار داشت: کیست هیداتیک کیسه های آبکی هستند که حاوی مرحله نوزادی انگل بوده و امکان ایجاد آن در اعضای مختلف بدن وجود دارد.
وی با اشاره به راه های انتقال کیست هیداتیک، افزود: این بیماری از طریق دست آلوده به مدفوع سگ و خوردن آب و مواد غذایی که به وسیله مدفوع حیوان بیمار آلوده شده است، منتقل می شود.
احمدی اذعان داشت: کم کردن تماس انسان با سگ ها، درمان سگ های آلوده، رعایت موازین بهداشتی از جمله شستشوی کامل سبزیجات، جلوگیری از تغذیه سگ از امعاء و احشاء دام و ذبح دام در کشتارگاه های بهداشتی از جمله راه های پیشگیری از کیست هیداتیک است.
تب مالت؛ یک عفونت باکتریایی
کارشناس مسئول پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر بیمارستان شهید رجایی گچساران، تب مالت را از دیگر بیماری های مشترک انسان و دام عنوان کرد و اظهار کرد: تب مالت یک عفونت باکتریاییاست از گاوها، خوکها، بزهای آلوده و عفونی شده به انسان انتقال مییابد.
وی اذعان داشت: این عفونت باکتریایی اعضای خونساز بدن، از جمله مغز استخوان، گرههای لنفاوی، کبد و طحال را تحت تاثیر قرار می دهد.
احمدی افزود: تب مالت در نوع حاد دارای علائمی مانند تب متناوب، تعریق، خستگی قابل توجه، درد به هنگام لمس ستون فقرات، سردرد، بزرگ شدن گرههای لنفاوی و در نوع مزمن دارای علائم خستگی، درد عضلانی، کمردرد، یبوست، کاهش وزن، افسردگی، ناتوانی جنسی و ندرتاً بروز آبسه در تخمدانها، کلیهها، و مغز است.
وی اضافه کرد: این بیماری از طریق تماس مستقیم با بافت های حیوانی آلوده نظیر خون، ترشحات واژن و ترشحات جنین سقط شده، مصرف شیر خام و فرآورده های لبنی آلوده خصوصا پنیر، خامه و سرشیر و انتقال تنفسی بوسیله استنشاق هوای آلوده آغل، اصطبل و آزمایشگاه منتقل می شود.
احمدی شناسایی و کشتار دام های آلوده، واکسیناسیون دام های واجد شرایط، رعایت اصول بهداشتی در هنگام برخورد با دام و بافت های حیوانی آلوده، خودداری از مصرف شیر خام و فرآورده های لبنی غیر پاستوریزه را از راه های پیگشیری از این بیماری عنوان کرد.
هاری؛ یک بیماری ویروسی خطرناک و کشنده
کارشناس مسئول پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر بیمارستان شهید رجایی گچساران، بیان نمود: هاری نیز یک بیماری ویروسی خطرناک و کشنده است که در اثر گازگرفتگی یا خراش توسط حیوانات وحشی و اهلی و گاهی جوندگان ایجاد می شود.
وی ادامه داد: این بیماری از طریق گازگرفتگی توسط حیوان هار، خراش های پوستی، از طریق لیسیدن مخاط لب، چشم و بینی انسان توسط حیوان هار، پیوند عضو از انسان مبتلا به هاری و وسایل آلوده به ویروس هاری به انسان منتقل می شود.
احمدی خودداری از نگهداری سگ و گربه در منزل و در صورت نگهداری قلاده زن و واکسیناسیون آنها علیه هاری، جلوگیری از تردد سگ های بلاصاحب در معابر عمومی، اتلاف سگ های ولگرد، جمع آوری و دفن بهداشتی زباله، ایمن سازی و واکسیناسیون افراد در معرض خطر و توجه خاص به گاز گرفتگی حیوانات ( هر چند جزئی و به صورت خراش) را از جمله راه های پیشگیری از ابتلا به هاری دانست.
وی اضافه کرد: جلوگیری از نزدیک شدن کودکان به سگ های ولگرد، شستشوی زخم با آب و صابون به مدت 10 تا 15 دقیقه و مراجعه به واحدهای مبارزه با هاری مرکز بهداشت ( مکان این واحدها را از نزدیکترین محل بهداشتی درمانی شهرستان خود بپرسید) و اقدام در هر ساعت شبانه روز جهت انجام واکسیناسیون از دیگر راه های مبارزه با بیماری هاری است.
تب کریمه کنگو، بیماری ویروسی خطرناک واگیر دار
کارشناس مسئول پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر بیمارستان شهید رجایی گچساران، گفت: تب کریمه کنگو، بیماری ویروسی خطرناک واگیر دار و گاهی برای انسان کشنده است که با تب و خونریزی همراه است.
وی افزود: این بیماری برای اولین بار در کشور کنگو (واقع در آفریقا) و شبه جزیره کریمه (واقع در اوکراین) توصیف شده و به نام تب خونریزی دهنده کریمه کنگو نامیده می شود.
وی ادامه داد: با وجودی که بیماری مخصوص حیوانات از جمله گاو، گوسفند، بز، خرگوش و پرندگان است ولی موارد تک گیر و همه گیری های ناگهانی این بیماری ها در انسان ها نیز اتفاق می افتد.
احمدی گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست، تماس پوست با لاشه، خون یا ترشحات حیوان آلوده و نیز تماس با خون یا ترشحات بدن انسان های بیما را از راه های انتقال این بیماری به افراد دانست.
وی عنوان کرد: با شناسائی و درمان کامل بیماران، جداسازی دام از محل زندگی انسانها، پرهیز از تماس دست و بدن با بافت های آلوده انسان و حیوانات مبتلا، استفاده از وسایل حفاظتی در صورت دست زدن (استفاده از دستکش) و جلوگیری از گزش کنه، جلوگیری از نقل و انتقال حیوانات مبتلا و قاچاق دام و بهسازی محل نگهداری دام می توان از ابتلا به تب کریمه کنگو جلوگیری نمود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: جلوگیری از کشتار غیر مجاز دام، از بین بردن کنه ها از طریق سم پاشی و ایجاد حمام ضد کنه، عدم استفاده از وسایل نقلیه شخصی جهت جابجائی دام و متعلقات آن (پوست، پشم و کله پاچه تمیز نشده) خودداری از کشتار دام به عنوان نذر و قربانی در داخل مغازه و معابر عمومی از دیگر راه های پیگشیری از این بیماری است.5